سازه ال اس اف یا ساخت و ساز سنتی
از گذشته تاکنون ساخت و ساز و معماری سنتی در همه جای ایران رواج داشته و دارد و هنر معماری ایران نظر جهانیان را به خود جلب کرده است. در معماری سنتی خبری از ابزارآلات پیشرفته نبود و فقط ذوق و خلاقیت معمار بود. کم کم با پیشرفت تکنولوژی سبک ساخت و ساز تغییر کرده آپارتمان ها و خانه هایی که در آن زندگی می کنیم در راس کار آمد.
درست است که خانه های امروزی بسیار راحت است اما نسبت به سازه LSF از مزایا و معایبی برخوردار است. اصطلاح سنتی در واقع به این دلیل است که فرآیند ساخت و ساز در گرو مرحله قبل و بعد خود است.( یعنی تا یک مرحله از کار به خوبی انجام نشود و تکمیل نگردد نمی توانند مرحله بعد را شروع کنند.) در واقع ساختار ساختمان سازی سنتی یک ساختار متوالی است. اما استفاده از روش صنعتی موجب شده تا بسیاری از مراحل به صورت موازی با هم پیش بروند. (پس در واقع سرعت کار بیشتر شده و پروژه خیلی سریع تر آماده می شود.)
سازه LSF
کشور ما بر روی کمربند زلزله است و متاسفانه هرساله شاهد آسیب های جدی و جبران ناپذیری هستیم. خراب شدن خانه ها در اثر زلزله از عواملی است که جان انسان ها را به خطر می اندازد. امروزه بسیاری از افراد برای استفاده از فناوری های نوین در جهت کاهش صدمات و آسیب های جدی و ویرانی خانه ها به سبب بروز زلزله بر آمده اند.
این نوع سازه در واقع ورق هایی که ضخامت کمی از فولاد با پو شش گالوانیزه هستند، به روش ساخت رولی توسط دستگاه های مخصوص، نورد و در قالب پروفیل های سبک که ابعاد متفاوتی دارند، تولید خواهند شد. اکثر معماران از این سیستم برای اسکلت ساختمان استفاده می کنند و در قسمت های دیگر که نیاز به سبک سازی دارد از پروفیل های سرد نورد شده استفاده می کنند.
فوندانسیون سازه ال اس اف
اولین مرحله در ساختمان فوندانسیون یا پی ساختمان است، در این نوع سازه فوندانسیون باید تا عمق 50 سانتی متری در نظر گرفته شود. سپس برای اتصال صفحات بتن و سازه ها اقدام می نمایند.
مزایای سازه ال اس اف
- طول عمر بالا
- عدم نیاز به تجهیزات زیاد
- امکان اجرا در هر شرایط آب و هوایی
- مقاومت بالا در مقابل بلایای طبیعی از جمله زلزله به دلیل سبک بودن سازه
- کم بودن وزن سازه نسبت به دیگر سازه ها است
- افزایش فضا یکی دیگر از مزایای سازه ال اس اف است چرا که دیوارها حجم و فضای کمتری را نسبت به سازه های سنتی در بر می گیرد.
- سازه های ال اس اف در مقابل آتش سوزی کاملا ضد حریق می باشد.
- به حداقل رساندن وزن سازه های مدرن یکی ازویژگی های اصلی این نوع سازه است.
مقایسه ساخت و ساز سنتی و سازه ال اس اف
سازه ال اس اف یا ساخت و ساز سنتی در ظاهر هر دو سبک ساخت و ساز چه سنتی و چه استفاده از سازه ال اس اف کاملا شبیه هم هستند اما تفاوت اساسی در باطن کار می باشد و زمان یکی از گزینه هایی است که نظر همه را به خود جلب می کند چرا که سازه ال اس اف نهایتا بعد از 120 روز کاملا آماده برای زندگی می باشد در صورتی که در روش سنتی ساختمان در طی 3 یا 4 ماه قابل سکونت نمی باشد.
در واقع در هر دو روش شروع کار یکسان است، برنامه ریزی، طراحی، گرفتن تاییدیه ها و آماده سازی محل ساخت از اصلی ترین چارچوب های تشکیل دهنده روش های ساختمان سازی سنتی و صنعتی هستند. اما اختلاف دقیقا بعد از گرفتن تاییدیه و آماده سازی محل ساخت شروع می شود.
گاهی افراد برای کاهش هزینه های ساخت به مصالحی از قبیل آجر فشاری روی می آورند، واقعیت این است که استفاده از این نوع مصالح کاهش چشمگیری در هزینه های ساخت دارد ولی هزینه های نگهداری این ساختمان در آینده سرسام آور می گردد. ( به دلیل عایق نبودن ساختمان هزینه سرمایش و گرمایش بسیار بالا است.)
در سازه ال اس اف به دلیل عایق بندی صوتی و حرارتی مناسب دیوارها در سیستم LSF میزان تبادل انرژی در این سازه ها بسیار پایین تر از سازه های ساخته شده به روش سنتی است و در طولانی مدت هزینه قابل توجهی صرفه جویی می شود.
سازه هایی که با روش سنتی ساخته می شود هزینه های تعمیراتش بسیار زیاد است فرض کنید لوله آب شکسته و ساختمان نم زده است برای تعمیرات باید تمام کف منزل کنده شود که علاوه بر زحمت زیاد و کثیف کاری هزینه ی زیادی دارد و صاحب خانه را به دردسر و زحمت می اندازد.
در مقابل در سازه LSF در مراحل ساخت مقاطع فولادی جدار نازک ال اس اف مسیرهای استاندارد در جان این مقاطع در نظر گرفته می شود که عبور تاسیسات مکانیکی و برقی از داخل آن ها باعث سهولت در نصب سیستم های الکتریکی و لوله کشی ها می باشد و در صورت تعمیرات در سال های آینده فقط همان قسمت که آسیب دیده تعمیر می شود و کثیف کاری و هزینه ی بالا ندارد.
قطعات سازه ای و غیر سازه ای در سیستم ال اس اف به صورت پیچی اجرا می شوند و قابلیت بازیافت و مونتاژ و اجرا دارد اما در ساخت و ساز سنتی بعد از چند سال استفاده خیلی چیز زیادی برای استفاده مجدد و بازیافت باقی نمی ماند.
محدودیت سازه ال اس اف
این سازه به نحوی می باشد که قابل اجرا توسط افراد تازه کار نیست و برای نصب حتما باید از افراد با تجربه و حرفه ای استفاده نمایید.
سقف این سازه ها برای بناهای یک و نیم طبقه می باشد و اگر بخواهید برای طبقات بالاتر استفاده کنید متحمل هزینه های بسیار زیادی خواهید شد. سازه ال اس اف نهایتا تا 5 طبقه مجاز است که آن هم فوندانسیون قوی تری دارد و هزینه ی سنگین تری بر می دارد.
کلام آخر
همان طور که متوجه شدید سازه ال اس اف مزایای فوق العاده ای نسبت به ساخت و ساز سنتی دارد هر چند که خیلی ها هنوز طرفدار ساخت و ساز سنتنی هستند اما سبک بودن این سازه و ضد حریق بودن و مقاومت بالا آن در مقابل بلایای طبیعی و قابل استفاده بودن در هر شرایط آب و هوایی موجب می شود تا در آینده خیلی نزدیک طرفداران بسیاری پیدا کند.