مقایسه سازه ال اس اف LSF با سازه بتنی
سازه ال اس اف یکی از سیستم های نوین ساخت و ساز می باشد که از اتصالات پیچ و مهره ای با جنس فولاد سرد نورد ساخته شده و اجازه ی ساخت تا 5 طبقه دارد. سازه ال اس اف سازه ی بسیار سبکی است که بر اساس طرح معماری و زیر نظر مهندسان ماهر در کارخانه ها ساخته می شود و سپس در محل مشخص شده ( زمین کارفرما) اجرا می گردد.
سازه بتنی بیشتر مناسب ساخت و ساز برای آسمان خراش ها و یا سازه هایی با طبقات زیاد است و معمولا برای ویلاسازی مورد استقبال قرار نمی گیرد اما هردو سازه هم عمر مفید خوبی دارند و مستحکم هستند و در مقابل زلزله مقاومت می کنند.
سازه ال اس اف
سازه های ال اس اف بهترین انتخاب برای خانه هایی است که به هدف مقابله با زلزله ساخته می شود چرا که این خانه های پیش ساخته به دلیل سبک بودن و قابلیت انعطاف پذیری بالا در مقابل رانش زمین مقاومت خوبی داشته و خسارات جانی و مالی را به حداقل می رساند و تخریب ساختمان و ریزش ناگهانی هرگز اتفاق نمی افتد.
فشاری که بر اثر زلزله به ساختمان ها وارد می شود می تواند بتن های قطور و فولادهای آهنین را بشکند. پس بهتر است از سازه ها و خانه هایی استفاده کنیم که اتصالات در آن به درستی انجام می شود که در هنگام زلزله انعطاف پذیر تر باشد.
اجرای سازه ال اس اف با روش قاب های سبک فولادی و بر اساس استانداردهای آمریکا انجام می گیرد. سرعت ساخت این نوع سازه ها بسیار بالا است و ورقه های سرد نورد شده به روش گالوانیزه در مقابل زنگ زدگی و خوردگی محافظت می شوند. همچنین اتصالات به وسیله ی پیچ خودکار و یا جوش قابل اجرا است و عملیات پی سازی بسیار ساده و کم حجم نسبت به ساخت و ساز سنتی انجام می شود.
سازه بتنی
معمولا از سازه های بتنی برای ساختمان های چندین طبقه و بلند استفاده می شود و کمتر پیش آمده که برای ساخت ویلا از سازه های بتنی استفاده شود اما به هر حال هستند کسانیکه به دنبال ساخت سازه خود با بتن باشند چرا که استحکام بالای ستون ها و سقف برایشان بسیار مهم است.
در ساخت سازه بتنی هزینه ی مصرفی کمتر بوده و در زمان کار می توان کارهای دیگر را انجام داد. همچنین باید اضافه کنم که این سازه مقاومت بسیار بالایی در مقابل حرارت و آتش سوزی دارد و مناسب با هر نوع شرایط آب و هوایی است و اگر بتن ریزی درست انجام شود مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت دارد و هیچ آسیبی نمی بیند.
به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی عمر بالایی دارد و حتی می توان گفت عمر سازه بتنی از سازه های فلزی بیشتر است. اتصالات تیر و بدنه سقف راحت تر انجام می شود و همچنین مصالح مورد نیاز از قبیل سنگ و سیمان در ساخت و ساز بتنی در دسترس تر نسبت به سازه ال اس اف است.
تفاوت سازه LSF با سازه بتنی
در سازه ال اس اف همزمان اسکلت، تیرچه ریزی و دیوارچینی ها که همگی از جنس LSF است انجام می شود پس ما به یک گروه دستمزد اجرا پرداخت می نماییم اما در مقابل برای سازه بتنی یک تیم برای اسکلت بندی و سقف تیرچه ای و تیم دیگر که شامل بنا و کارگران است برای دیوار کشی مشغول به کار می شوند و طبیعتا به هزینه های ما اضافه می شود.
سرعت اجرای کار در سازه ال اس اف نسبت به سازه بتنی بیشتر است یک به دلیل اینکه نیمی از کار در کارخانه انجام شده و تمامی عملیات سوراخکاری و جوشکاری از قبل مشخص شده و دو به دلیل اینکه تمامی کار در محل پروژه با یک تیم انجام می شود.
این در حالی است که در سازه بتنی و فولادی تمامی کارها از قبیل برش، خم و بافتن آرماتورها در محل پروژه انجام می شود و سپس آرماتوربندی و بعد از آن قاب بندی ستون و سپس بتن ریزی انجام می شود و در مقایسه با سازه ال اس اف که جای دیوارهای داخلی و بیرونی هم مشخص است کار کندتر پیش می رود همچنین کار کردن با چند تیم بسته به عملکرد تیم هم دارد و هر چه تعداد افرادی که با آن ها روبرو هستیم بیشتر باشد پس هزینه دستمزد هم بیشتر می شود.
سازه ال اس اف به دلیل استفاده از فولاد سرد نورد مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته و سازگار با هر نوع شرایط آب و هوایی می باشد همچنین مقاومت بالایی در مقابل آتش سوزی دارد و مهندسان بعد از آزمایشات مختلف طول عمر سازه ال اس اف را در صورتی که طبق استانداردها ساخته شده باشد 60 سال بلکه هم بیشتر تخمین زده اند.
و البته باید اضافه کنم که سازه بتنی نیز اگر طبق مقررات و قوانین ساخت و ساز ساخته شود و ساختمان دچار ترک خوردگی نشود که از طریق آن ترک اسکلت آسیب نبیند، این سازه نیز هم در مقابل آتش سوزی مقاومت بالایی دارد و هم عمر طولانی دارد.
سازه ال اس اف با در نظر گرفتن تمامی استانداردها نهایتا تا 5 طبقه ساخته می شود اما سازه بتنی برای ساختن طبقات هیچ محدودیتی ندارد.
سیستم سازه LSF از نظر باربر دارای سیستم دیوار باربر می باشد این سیستمی است که توسط تسمه های فولادی یا صفحات فولادی مسلح شده و مانند دیوار برشی عمل می کنند. در سازه های بتنی متفاوت است از نظر باربر سیستم فضایی می باشد به این معنا که بارهای قائم توسط قاب های فضایی تحمل می گردند. سیستم باربر جانبی سازه های بتنی و فولادی می تواند قاب خمشی بتنی یا فولادی، قاب مهاربندی فولادی، دیوار برشی فولادی یا بتنی یا دوگانه باشد.
در کل برای مقایسه سازه ال اس اف LSF با سازه بتنی به این نتیجه می رسیم که هریک ویژگی هایی دارند و برای ساخت و ساز هر دو روش روش مناسبی است و این بسته به سلیقه کارفرما و میزان بودجه ای که در نظر گرفته می باشد و اینکه ترجیح می دهد که سازه و ساختمانش به کدام روش ساخته شود.