کدام سقف بهتر است مقایسه سقف وافل با دیگر سقف ها
در دنیای ساخت و ساز انواع مختلفی از سقف ها وجود دارد که اجرا و ظاهر متفاوتی دارند. سقف وافل یکی از جدیدترین سقف ها در ساخت و ساز مدرن است. ایده اصلی سقف وافل نیز مشابه سقف تیرچه بلوک حذف هوشمندانه بتن اضافی می باشد.
در صورتیکه تیرچه ها در دو طرف به طور یکنواخت تقسیم شوند سقف وافل دوطرفه است و در صورتیکه تیرچه ها در یک سمت باشد سقف وافل یک طرفه است. سرعت اجرای کار در سقف وافل بسیار بالا است. این سقف به علت سختی بالا مناسب ساختمانهایی است که باید حداقل لرزش را داشته باشند، مثل آزمایشگاه ها و بیمارستان ها.
همچنین از سقف وافل برای سالن های بسیار بزرگ مانند تئاتر و ایستگاه قطار و مترو و … نیز می توان استفاده کرد. خرید قالب های وافل در وهله اول هزینه بالایی را برای پروژه دارد اما با توجه به کاهش مصرف آرماتور و بتن در حین ساخت پروژه در نهایت هزینه ی تمام شده نسبت به سایر سقف ها کاهش می یابد.
مقایسه سقف وافل با سقف تیرچه بلوک
سیستم سقف وافل یک طرفه شباهت بسیاری با سقف تیرچه بلوک دارد در هر دو روش پخش بار یک طرفه است و نیاز است تا قاب خمشی تشکیل شود.
تفاوت اصلی سقف وافل یک طرفه با سقف تیرچه بلوک در ایجاد جان و پاشنه تیرچه است، در این سیستم پاشنه تیرچه و جان به صورت یکنواخت با بتن پر می شوند، همچنین آرماتور تیرچه ها به صورت درجا در سقف وافل بسته می شوند، حال آنکه در سیستم تیرچه و بلوک، تیرچه ها از قبل در کارگاه ساخته شده و پاشنه آن ها بتن دارد، این موضوع سبب می شود تا اتصال سقف تیرچه بلوک، یک اتصال سرد محسوب شود.
اتصال سرد سقف تیرچه بلوک عملکرد خوبی در مقابل زلزله ندارد و نمی تواند به درستی بارهای سقف را انتقال دهد.
در گذشته نه چندان دور سیستمی مشابه سقف وافل یک طرفه به نام تیرچه درجا وجود داشت که در آن سقف ها و تیرچه ها به صورت درجا بسته و قالب بندی بسیار سخت بود، از نظر فنی روش بسیار خوبی بود اما سختی این روش موجب شد تا به خوبی مورد استقبال مهندسان و پیمانکاران قرار نگیرد.
مقایسه سقف وافل با سقف کوبیاکس
سقف کوبیاکس از لحاظ سازه ای بسیار شبیه به وافل دوطرفه است. در ساخت این سقف از گوی های تو خالی استفاده می شود. اجرای کوبیاکس نسبت به سقف وافل زمان بیشتر و هزینه ی بیشتری را می گیرد. سقف کوبیاکس به دلیل وجود حفره های توخالی در سقف لایه ای مشبک از هوا را ایجاد کرده که سبب کاهش میزان انتقال صوت، حرارت و لرزش شده است و از دیگر سازه های مشابه کارآیی بهتری دارد. اما این نوع سقف نسبت به سقف وافل در برابر زلزله از مقاومت کمتری برخوردار است.
مقایسه سقف وافل با سقف یوبوت
همان طور که قبلا گفتیم سقف وافل در برابر زلزله مقاوم است اما سقف یوبوت در مقابل زلزله خیلی مقاوم تر است و این یکی از ویژگی های خوب این سقف محسوب می شود. متاسفانه هزینه سقف یوبوت بسیار بالاست، چرا که بر خلاف سقف وافل که قالب ها جدا شده و دوباره قابل استفاده است در سقف یوبوت قالب ها در بتن باقی می مانند و همین امر موجب افزایش هزینه ها می گردد.
مقایسه سقف وافل با اینتل دک
تفاوت اصلی و اساسی سقف وافل با اینتل دک در قالب ها می باشد چرا که در روش وافل قالب ها بعد از شکل گیری از سقف خارج می شوند اما در اینتل دک قالب ها در سقف و در زیر بتن ها باقی می ماند. قالب های اینتل دک از جنس پلی استایرن است و به دلیل ماندگار بودن در سقف در هنگام آتش سوزی و احتراق تولید گازهای سمی می کند و موجب خفگی و نفس تنگی می شود.
در سقف های وافل قالب ها ماندگار نیستند و به همین دلیل سقف های وافل در مقابل آتش سوزی بسیار مقاوم هستند. همچنین به لحاظ اقتصادی نیز سقف وافل مقرون به صرفه تر است چرا که بعد از هر بار استفاده بعد از زیر سازی و بتن ریزی قالب های وافل خارج می شود و برای پروژه های دیگر قابل استفاده می باشد اما در اینتل دک قالب ها بعد از زیر سازی و بتن ریزی زیر بتن باقی می ماند.
پس در روش اینتل دک برای هر پروژه باید از اول قالب ها را تهیه کنید و بسته به متراژ سازه و سقف کل طبقات، قالب های اینتل دک را خریداری نمایید که نسبت به سقف وافل پر هزینه تر است. ( قالب های سقف وافل را بعد از خشک شدن هر طبقه برای طبقات دیگر نیز می توان استفاده کرد و یا برای پروژه های دیگر نیز قابل استفاده می باشد.)
یکی دیگر از تفاوت های سقف وافل با سقف اینتل دک زیر سازی سقف است. به طور کلی در اجرای هر نوع سقفی مهمترین بخش زیرسازی است چرا که اگر این مرحله به درستی انجام نشود در نهایت سقفی ناهموار خواهیم داشت که علاوه بر اینکه ظاهری زشت و ناخوشایند دارد از مقاومت کافی نیز برخوردار نیست و ممکن است موجب خسارات جبران ناپذیری گردد.
در زیر سازی سقف اینتل دک کل سطح سقف باید دال کوبی و یا تخته بندی شود. معمولا این تخته ها قطعات مربعی شکل هستند که با بسط به یکدیگر متصل می شوند. در این مرحله باید بسیار دقت کرد که زیر سازی سقف اینتل دک به درستی انجام شود چرا که با کوچک ترین اشتباه ممکن است در نهایت سقف صاف و یکدست نباشد که ترمیم این ناهمواری ها با هزینه ی چشم گیر و بالایی ما را مواجه می سازد.
برای اجرای سقف وافل نیازی به زیر سازی سراسری نیست و تنها با قوطی کشی تمامی مراحل سقف را انجام می دهیم پس کاملا مشخص است که سقف وافل هم راحت تر و آسان تر انجام می شود و هم هزینه ی کمتری را در بر می گیرد و خیلی سریع تر کار انجام می شود.
در سقف وافل نیازی به سقف کاذب نداریم چرا که جلوه و نمای سقف با یک نور پردازی بسیار زیباتر می شود در صورتی که در سقف های دیگر جلوه نهایی سقف بسیار ساده است و برای نورپردازی نیاز به سقف کاذب داریم.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم تا به بررسی مقایسه سقف وافل با دیگر سقف ها بپردازیم امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد. لطفا نظرات و تجربیات خود را در پایین همین مطلب با ما در میان بگذارید.